Asistentul Serghei Mangul: „Datele deschise și metodele de bioinformatică sunt un instrument puternic pentru descoperiri noi”
- vizualizări: 853
Bioinformatica și datele deschise generează medicina bazată pe date a constituit genericul celei de-a treia teleconferințe organizate de Departamentul Cercetare din cadrul Institutului Național de Cercetare în Medicină și Sănătate (INCMS) al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova. Evenimentul face parte din seria State of the Art Lectures (Prelegeri cu informație de ultimă oră) și a fost desfășurat în colaborare cu Serghei Mangul, asistentul universitar la Departamentul de Farmacie Clinică, Școala de Farmacie, Universitatea din California de Sud, Statele Unite ale Americii.
La deschiderea teleconferinței, rectorul Universității, profesorul Emil Ceban, a menționat că aceste manifestări cu caracter științific au devenit o tradiție în instituția noastră, iar întrunirea dată semnifică noi oportunități și perspective de dezvoltare în activitatea de cercetare a USMF „Nicolae Testemițanu”.
„În realitate bioinformatica devine un standard de reproducere a datelor și un trend internațional, ce oferă credibilitate mai mare cercetărilor în domeniul științelor medicale și biomedicale”, a declarat profesorul Ceban. Totodată, rectorul a apreciat înalt deschiderea asistentului Serghei Mangul de a ține această prelegere pentru tinerii cercetători, împărtășind interesul său în domeniile bioinformatică, genomică, imunogenomică, educație în bioinformatică ș.a.
Academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitate de cercetare, director al INCMS, moderator al evenimentului, a reiterat că seria de conferințe State of the Art Lectures aduce noi viziuni în aria de cercetare și, după cum ați observat, în fiecare lună, în cadrul proiectului, avem, în mod regulat, un invitat din străinătate care ne oferă cele mai interesante și inovatoare prezentări atât pentru profesori, cât și pentru studenți, medici-rezidenți și studenți-doctoranzi.
Potrivit prorectorului Groppa, bioinformatica este un domeniu interdisciplinar ce combină științele matematice, statistice și computerizate cu aplicarea lor în medicină. Această știință este deosebit de utilă pentru țara noastră deoarece nu necesită costuri, doar cunoștințe despre aplicarea programelor de calculator și analiza miilor de date.
Serghei Mangul, protagonistul evenimentului, a prezentat o serie de analize, strategii și cercetări privind medicina bazată pe date și a explicat că bioinformatica este o știință interdisciplinară care se ocupă cu dezvoltarea metodelor și instrumentelor de aplicare utilizate de calculator, ce contribuie la înțelegerea datelor de importanță biologică și este destinată, în primul rând, tinerilor cercetători în genetică. Această știință este utilizată în cadrul medicinei personalizate pentru a analiza datele secvențierii genomului uman, sau a expresiei genelor, în scopul determinării mutațiilor sau variantelor genetice, ce pot afecta răspunsul pacientului la un anumit preparat medicamentos sau pot modifica pronosticul bolii. De asemenea, asistentul a precizat că bioinformatica ajută la stabilirea diagnosticului maladiilor, fiind responsabilă de aplicarea tehnologiilor informaționale și a informaticii într-un context biomedical pentru a studia, a analiza și a prelucra informațiile genetice, moleculare și clinice.
În opinia asistentului Mangul, cercetarea bazată pe date de calcul se axează pe elaborarea și aplicarea metodelor de calcul la diferite tipuri de seturi de date Omics. „O astfel de cercetare se efectuează într-un nou tip de laborator, adesea numit laborator uscat. Echipa noastră proiectează, dezvoltă și aplică abordări computaționale noi și robuste bazate pe date, ce vor accelera difuzarea genomicii și a datelor biomedicale în cercetarea translațională și educație”, a punctat cercetătorul, menționând că datele deschise și metodele de bioinformatică sunt un instrument puternic pentru descoperiri noi potrivite pentru țările cu resurse limitate.
În final, academicianul Stanislav Groppa i-a exprimat recunoștință asist. Serghei Mangul pentru transferul de cunoștințe în domeniul bioinformaticii și a menționat că în perioada imediat următoare vor fi create noi punți de colaborare în acest domeniu.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii