„Afecțiunile oculare devin tot mai frecvente și nu trebuie neglijate”
- vizualizări: 1245
Afecțiunile oculare, viciile de refracție și modalitățile lor de corectare sunt subiectele abordate în cadrul unui simpozion științific organizat de Catedra de oftalmologie și optometrie a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” în parteneriat cu Societatea de Ortokeratologie și Managementul Miopiei, și Societatea de Glaucom și Inflamații Oculare din Republica Moldova. Simpozionul a avut loc în data de 22 februarie curent și a întrunit circa 100 de participanți – studenți din anii III și IV de studii, specialitatea Optometrie, masteranzi și medici rezidenți, cadre științifico-didactice de la catedrele de Oftalmologie și Optometrie, precum și medici oftalmologi.
Profesorul universitar Valeriu Cușnir, șef al Catedrei de oftalmologie și optometrie, a specificat că evenimentul științific vine în susținerea activității medicilor oftalmologi și optometriști privind stabilirea diagnosticului sau prescrierea tratamentului pentru afecțiunile oculare cu care se confruntă pacienții lor. „Afecțiunile oculare devin tot mai frecvente atât printre maturi, cât și printre copii, iar acestea nu trebuie neglijate”, a accentuat profesorul. Doctorul a recomandat ca oamenii să acorde mai multă atenție atunci când simt un disconfort la nivelul ochilor și să se adreseze cât mai rapid medicului specialist, pentru a evita cel mai dur diagnostic – orbirea.
Cristina Tagadiuc, medic rezident în anul I, Catedra de oftalmologie și optometrie, a subliniat că simpozionul științific este deosebit de important pentru creșterea profesională a medicilor specialiști, în cazul dat al celor din domeniul optometriei și oftalmologiei. Pentru tinerii specialiști aceste conferințe oferă posibilitatea de a prelua bunele practici de la colegii cu mai multă experiență, de a se familiariza cu informații actualizate privind diagnosticul și managementul patologiilor oculare.
„Este important că aceste evenimente se organizează în mod regulat pentru medici, astfel oferindu-le oportunitatea de a fi la curent cu noutățile din domeniu și, respectiv, de a presta servicii medicale cât mai calitative populației”, a menționat Cristina Tagadiuc. Sindromul ochiului uscat este subiectul care a impresionat-o cel mai mult pe tânăra rezidentă la acest forum. Din scurta sa experiență în calitate de medic oftalmolog a întâlnit cei mai mulți pacienți cu această problemă, ce are consecințe destul de grave.
Printre subiectele abordate la simpozion au fost și distrofiile corneene, managementul keratoconului, ambliopia la copii și maturi. Au fost prezentate cazuri clinice privind lentilele sclerale în sindromul ochiului uscat, precum și cele mai noi produse pentru îngrijirea oculară.
Simpozionul științific a fost precedat în aceeași zi de un curs pe tema „Lentilele de contact”: indicații, reguli de utilizare și întreținere, la care au participat studenți de la specialitatea Optometrie, masteranzi și medici rezidenți, cadre științifico-didactice de la Catedra de oftalmologie și optometrie și oftalmologi practicieni. Cursul a fost ținut de inginerul optician Cristian Daniel Bolboceanu, specialist în educație și dezvoltare profesională într-o companie de produse pentru îngrijirea ochilor (România), care a demonstrat și un masterclass privind aplicarea corectă a lentilelor de contact pe ochi.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii