Solidari Campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19
- 1 просмотр
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova se solidarizează Campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, lansată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).
La 2 martie, în Republica Moldova a început campania de vaccinare. Startul procesului de imunizare a fost dat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, la Institutul de Medicină Urgentă și la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” din Chișinău, simultan fiind distribuite loturi de vaccin la centrele de sănătate din toate raioanele.
În acest context, venim cu un apel de a susține demersul autorităților de a-ți salva viața ta și a apropiaților tăi. Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban, îndeamnă comunitatea medicală și întreaga societate să se vaccineze: „Cu cât mai mulți oameni vor fi vaccinați, dezvoltând o imunitate colectivă, cu atât mai multe vieți vom salva și vom putea reveni la un regim obișnuit de activitate”!
Imunizarea anti-COVID-19 este gratuită și nu este obligatorie. Totuși, trebuie să ții cont că aceasta va reduce riscul de îmbolnăvire și de dezvoltare a unor forme severe de boală. Vaccinarea este un instrument important pentru a stopa răspândirea pandemiei, a reduce suprasolicitarea unităților sanitare, permițând, astfel, redeschiderea acestora pentru pacienții non-COVID. Astfel, vor fi reluate activitățile socio-economice și libera circulație.
Campania națională de vaccinare se va desfășura în trei etape, fiind focalizată pe grupuri prioritare. Astfel, etapa întâi va avea o durată de aproximativ două luni și va acoperi lucrătorii din domeniul sănătății și cel social, în total urmând să fie vaccinate peste 78 de mii de persoane. Inițial, vor fi vaccinați lucrătorii medicali care activează în secțiile de reanimare și ATI (anesteziologie și terapie intensivă) și în secțiile spitalicești cu specific de tratament COVID-19. Procesul de imunizare va fi extins pentru tot personalul medical, care activează în: asistența medicală primară; asistența medicală urgentă prespitalicească; asistența medicală spitalicească; serviciile de diagnostic și de laborator; serviciile stomatologice; farmacii; serviciile de dializă, transfuzii și transplant; medici-rezidenți, elevi și studenți din instituțiile cu profil medical; precum și lucrătorii din cadrul ANSP. La aceeași etapă, se înscrie personalul și beneficiarii azilurilor și ai centrelor de plasament temporar și de durată: ai centrelor de plasament cu profil medico-social, care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu, asistenții sociali comunitari, precum și angajații instituțiilor balneo-sanatoriale, de reabilitare și de recuperare.
Etapa a doua de vaccinare va avea o durată de 3-6 luni și va fi extinsă pentru populația cu grad înalt de risc și pentru lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie. Aici sunt incluși: adulții cu vârsta de peste 60 de ani și persoanele cu boli cronice, angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar, lucrătorii din domeniul educației, personalul din cadrul serviciilor sociale.
Ultima etapă a campaniei de vaccinare va acoperi populația generală, și anume categoriile care nu au fost incluse în primele două etape. În total, vor fi activate 115 centre de vaccinare, amplasate în 61 de spitale și în 54 de instituții medicale sanitare de la treapta asistenței medicale primare.
La Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” vor fi deschise două centre de vaccinare - în incinta Centrului Universitar de Reabilitare Medicală (str. 31 August 1989, 137C) și a Centrului de Medicină Tradițională Chineză (str. Nicolae Testemiţanu, 26/1), ultimul fiind amplasat în Campusul studențesc din regiunea Mălina Mică.
Totodată, venim cu îndemnul de a te informa din surse oficiale și demne de încredere: MSMPS (https://msmps.gov.md/), ANSP (http://ansp.md/), OMS (https://www.who.int/), UNICEF (https://www.unicef.org/moldova/) și alte surse bazate pe dovezi științifice.
Pentru a afla răspunsul la mai multe întrebări cu referire la vaccinarea anti Covid-19, accesează: https://msmps.gov.md/vaccinarea-impotriva-covid-19/?fbclid=IwAR2wbtk_O6X8DyTvaBofWdNEBi9CTc7AadLvXiLnGoqstYTChcZ8JxiJDQs
De asemenea, a fost creat un Ghid de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, accesibil în limbile Română și Rusă. Iar OMS pune la dispoziția populației un Ghid despre vaccinuri și imunizare împotriva coronavirusului.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii